zondag 13 april 2014

Vroege vogels

Nee, ik heb het niet over mijn kindjes :)
Lilli is vaak te onrustig om te blijven liggen na de eerste zonnestraal of het eerste vogelgekwetter, Morrison ligt nu nog lekker in zijn bed, 09u en vast niet meer diep in slaap maar heerlijk in zijn zen state of mind.
Nee ik bedoel het radio- en televisieprogramma Vroege Vogels.
Niet bij een heel groot publiek bekend en dat is zo zonde!Op tv is het (ff googlen) elke dinsdag rond 19.20u.
Ik moest het even opzoeken omdat wij het altijd via uitzending gemist kijken. Het is namelijk perfecte dit-is-de-natuur-om-je-heen TV voor kindjes.
Wij kijken het dus altijd saampjes, vooral Morrison vind het erg leuk.
Het programma wordt gepresenteerd door Janine Abbring en Menno Bentveld. Beide leuke presentatoren, eerlijk ge├»nteresseerd en betrokken en af en toe met een heerlijke knipoog.
De korte reportages worden door een van hen op zich genomen samen met de plaatselijke moskenner, de hermelijn fanaat of de kokerjuffer uitzetter.
Heerlijke kleinschalige natuur dus en daar zit precies de kracht volgens mij, want ze gaan naar het beekje om beestjes te bekijken, ze luisteren naar het geluid in de vroege ochtend van de merels en ze kijken naar de fossielen in de Amsterdamse stoepranden.
Vast onderdeel in deze periode is Big Broeder, diverse vogelpaartjes en een vossenfamilie wordt dmv webcam's in de gaten gehouden. Het hele proces van nest maken, voer verzamelen, eitjes leggen, broeden en uitkomen wordt hier gevold. Werkelijk waar uniek, zo kan je slechtvalkjes zien die op enge hoogte zitten, oehoe's (wauw, echt wauw) en steenuiltjes. Een soort Big Brother maar dan wel heel boeiend om constant naar te kijken.
Ik vind het onwijs interessant en naar mijn mening is voor kindjes ook perfecte tv.
Naast dat het informatief is is het ook interactief, zo wordt je opgeroepen om mee te doen aan een vlindertuintelling, het mooiste merel geluid op te nemen of je vijver te onderzoeken
Verplicht voer dus in ons huis :)

Omdat ze heel soms ook zelf mogen bepalen wat er op tv is (mits het op Nederland 3 is of het onze DVD's zijn.. haha, wat een rot moeder) trek ik mij op zondagochtend graaaag nog even terug in bed.
Voor iets wat ik misschien nog wel fijne vind.
Vroege vogels radio
Elke zondag van 7.00 tot 10.00, ook hier gepresenteerd door Janine en Menno.
Afgewisseld door wederom de connaisseurs en betrokkenen wat mooie radio oplevert.
Echter hier omlijst door klassieke muziek.
Ja echt...
Misschien dat het de combinatie is van mooie radio, interessante onderwerpen, de zondagochtend routine of het uurtje (heel veel langer wordt het in de praktijk niet voor ik uit bed wordt getrommeld) rust.. maar de muziek erbij is zalig.

Heerlijk kopje koffie, de flow die ik nog steeds niet uit heb, nageltjes die gelakt moeten worden en (h)eerlijke radio.

Nu snap ik dat de zondagochtend op heel veel andere manieren in te vullen is (zoals uitslapen... haha) en dat klassieke muziek wellicht net een drempeltje te hoog is maar begin voor de lol eens bij vroege vogels TV
Beloof me dat je niet sceptisch kijkt, dat zou te makkelijk zijn.
Ik denk dat het belangijk is dat je met andere ogen kijkt naar de natuur om je heen, de prachtige dingen die het Nederlandse landschap zo uniek maken maar ook de veranderingen door de mens.

Het allerleukste aan de radio uitzending vindt ik de voicemail, Geen idee of het echt zo heet maar mensen (vooral de ouderen onder ons zo blijkt, haha) kunnen dan bellen en een voicemailbericht achterlaten.
Echt zalig om te luisteren.
Henk uit Abbegaasterketting belt over het uitgebloeide Speenkruid, Tina uit Axelsche Sassing laat weten dat haar koolmees een eitje heeft gelegd, Fred uit Benedenknijpe heeft het over lindeblaadjes, en Peter uit Duizendmorgen zag bloeiende pinksterbloemen met orantjetipjes (vlinders i guess..)
Werkelijk zoet en kneuterig!

En jullie? Wat doen jullie het liefst op de zondagochtend?
X

PS, kijken/ luisteren hoor! 

1 opmerking:

  1. Dat klinkt inderdaad heerlijk kneuterig, maar oh zo gezellig. Geniet er maar goed van! Hier gaan de zondagochtenden meestal ongemerkt voorbij. Geen jonge kindjes die fungeren als wekker, wel een warm bed om lang in te dommelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...